HASZNÁLJUNK LISZTET, DE MILYENT?
Ha szeretnénk lecserélni a finomlisztet,
szerencsére nagyon sok lehetőség áll rendelkezésünkre. Ha sütni, panírozni,
sűríteni szeretnénk csak meg kell keresnünk a számunkra legmegfelelőbb
alternativát. Most szeretnénk nektek segíteni egy kicsit ebben és az
alábbiakban bemutatjuk az általunk leggyakrabban használt sokkal egészségesebb
lisztfajtákat.
A zab nagyon
egészséges, B1-, B5-, B6- és E-vitaminokban, ásványi
anyagokban, rostban gazdag. Tartalmaz fehérjét és keményítőt is. Savlekötő hatása
ismert és rendszeresen fogyasztva segít a vérszegénység leküzdésében.
Tartalmazza mind a nyolc életfontosságú esszenciális aminosavat, melyből hatnak
a napi szükségletét 100 gr. zab napi elfogyasztásával fedezni tudjuk. Zsiradék
tartalma 3X- 4X magasabb, mint bármely más gabonáé. 20 %-ban tartalmaz telített
zsírsavakat és igen magas arányban telítetlen zsírsavakat. A belőle készült
termékek különösen könnyen emészthetők és hamar felszívódnak.Napjainkban
leginkább müzlik alkotóelemeként, zabpehely formájában találkozhatunk vele. A
zabpehelyből készül őrléssel a zabliszt, melyet felhasználhatunk sütéshez,
főzéshez, kenyér, péksütemények vagy krémek készítésére, illetve ételek
besűrítésére egyaránt.
Kókuszhúsból készül,
sajtolással. Hidegen kisajtolják belőle az olajat és így lehet utána lisztté
őrölni. Vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, fehérjében és rostban
különösen gazdag. Kalória, zsír- és szénhidrát
tartalma rendkívül alacsony. Nem tartalmaz búzát, gabonafélét és
semmilyen adalékanyagot. A liszt egy részének helyettesítése kókuszliszttel
növeli a pékárú tápanyag tartalmát, míg kalória és szénhidráttartalmát
csökkenti. Emellett finom ízt is kölcsönöz. Sokoldalúan fölhasználható pl.:
sütemény, keksz, kenyér és kalács készítéséhez is.
A lenmagliszt
készítése során a lenmagból először hidegen kipréselik az olajat, ezután finom
lisztté őrlik. Nagy mennyiségben tartalmaz
omega-3-at is, a lenmag az omega-3 második legfontosabb növényi forrása, ami
megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is, gátolja a
vérrögök kialakulását, valamintcsökkenti a vér
koleszterinszintjét és a vérnyomást. Az inzulin hatását szintén javítja,
ezért csökkenti a cukorbetegség kialakulásának az esélyét, illetve
megakadályozza a már kialakult diabétesz súlyosságát. A sejtmembránokat is
rugalmassá teszi, ami rendkívül fontos a diabéteszben szenvedőknek. Kalciumhiány esetén is ajánlott, mert az omega-3 elősegíti a kalcium
felszívódását is, így csökkenti a csontritkulás kialakulásának a veszélyét. Sokféleképpen
felhasználható. Sűríthetünk is vele, mivel nagy mennyiségű folyadékot és
zsíradékot tud felvenni. Sütés során a megadott lisztmennyiség egy része
helyett használjunk lenmaglisztet, hogy javítsuk ételeink beltartalmi értékét.
Az amarant számos értékes
tápanyagot hordoz. A hagyományos gabonafélékkel összehasonlítvaszénhidráttartalma alacsonyabb, fehérje-, zsír- és rosttartalma azonban
jóval magasabb. Kiegyenlített, harmonikus aminosav összetételének köszönhetően fehérjetartalma kiválóan hasznosul.
Az amarant liszt egy gluténmentes, könnyen hasznosuló fehérjeforrás. Glikémiás indexe: 35.Biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalciumforrást jelentő élelmiszer. Bőségesen találhatunk benne vitaminokat is: a riboflavin-, niacin- és tokoferol mellett B1-, B2- és E-vitamint, valamint aszkorbinsavat (C-vitamint) is tartalmaz.
Az amarant liszt egy gluténmentes, könnyen hasznosuló fehérjeforrás. Glikémiás indexe: 35.Biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalciumforrást jelentő élelmiszer. Bőségesen találhatunk benne vitaminokat is: a riboflavin-, niacin- és tokoferol mellett B1-, B2- és E-vitamint, valamint aszkorbinsavat (C-vitamint) is tartalmaz.
Mandulaliszt
A mandulaliszt is sajtolásos eljárással készül. A zsírtalanítás következtében nemcsak alacsonyabb szénhidrát- és kalóriatartalmú mandulalisztet kapunk, hanem a hevítés hatására gyulladást és allergiát okozó omega-6 zsírsavtartalma is lecsökken, ezáltal a mandulaliszttel teljes biztonsággal süthetünk is. Mindemellett a zsírtalanított mandulaliszt 30 %-kal magasabb beltartalmi értékű, mint a sima őrölt mandula, nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, ásványi anyagokat, vitaminokat és rostot.Rendkívül magas a fehérjetartalma és ezért a vegetáriánus és a vegán étrend nagyszerű alapanyaga is lehet.
A mandulaliszt felhasználási formáinak csak a képzelet
szabhat határt. Nagy folyadék- és zsiradékfelvevő
képességének köszönhetően sűríthetjük is vele ételeinket. A többi listhez
hasonlóan a mandula sem tartalmaz glutént, így a belőle készült lisztet
gluténérzékenyek is bátran használhatják olyan kenyerek, péksütemények, sütemények,
muffinok sütéséhez, vagy akár krémek készítéséhez, amiknek az ízvilágához illik
a mandula édes íze. Ha csak mandulaliszttel vagy teljesen gabonamentes liszttel
helyettesítjük a receptben megadott liszt mennyiségét, eggyel több tojást
használjunk, mint amit a recept előír.
A búzaliszttel
összehasonlítva kevesebb emészthető (nettó) szénhidrátot tartalmaz, mindössze
71,4 gramm szénhidrát van 100 gramm gesztenyelisztben. Alacsony (csupán 344
kcal/1456 kj/100 g) kalóriatartalma miatt kiválóan beilleszthető fogyókúrákba,
diétákba. Rendkívül alacsony a zsírtartalma. A gesztenyeliszt
rostban gazdag, 10,58% rostot tartalmaz. Mivel napjaink egyik fő problémája, hogy napi
táplálékunk igen kevés rostot tartalmaz, a gesztenyeliszt használatával ezt az
arányt javíthatjuk. A gesztenyeliszt nem ajánlott azoknak, akik allergiásak a
diófélékre.
Akár 100%-ban helyettesíthető a receptben megadott fehérliszt mennyisége gesztenyeliszttel, de keverhető is más lisztekkel. Kifejezetten kenyerek és péksütemények sütéséhez ajánljuk, főként mogyoró, mandula, gesztenye, méz és csokoládé ízű ételekhez.
Akár 100%-ban helyettesíthető a receptben megadott fehérliszt mennyisége gesztenyeliszttel, de keverhető is más lisztekkel. Kifejezetten kenyerek és péksütemények sütéséhez ajánljuk, főként mogyoró, mandula, gesztenye, méz és csokoládé ízű ételekhez.
Barna és fehér rizsből is készülhet.
Állaga selymes,szinte púder szerű, gluténmentes. Sütéshez rendszerint más
lisztekkel keverik. A rizsliszt jól használható porhanyós, omlós tésztákhoz, de
galuska, palacsinta, krémleves is készülhet belőle. Édestésztákhoz is kitűnő,
szószokat is sűríthetünk vele. A rizsliszt előnye, hogy sütés során nincs
szükség tojásra, így a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiában
szenvedők vagy magas koleszterinszinttel rendelkezők is fogyaszthatják.
A szőlő magjából
egyaránt készíthető szőlőmagliszt, valamint szőlőmagolaj. Amikor a liszt
készül, akkor születik az olaj is, ugyanis az összegyűjtött magokból kipréselik
a nedvet, szárítják, majd ezután őrlik liszt állagúvá. A vörös szőlő magja,
illetve őrleménye antioxidáns tartalmáról híres. Ennek köszönhetően
hozzájárulhat szív-és érrendszerünk, valamint idegrendszerünk egészségének
megőrzéséhez.
Más lisztekkel együtt keverve használhatjuk. Felhasználhatjuk kenyerek, péksütemények, sütemények, köztük például piskóták tésztájának sütéséhez. Önmagában müzlikhez, joghurtokhoz, turmixokhoz keverve is fogyasztható, viszonylag semleges ízű.
Más lisztekkel együtt keverve használhatjuk. Felhasználhatjuk kenyerek, péksütemények, sütemények, köztük például piskóták tésztájának sütéséhez. Önmagában müzlikhez, joghurtokhoz, turmixokhoz keverve is fogyasztható, viszonylag semleges ízű.
A többi magliszthez
hasonlóan gazdag ásványi anyagokban,
kiemelten magas kalciumot tartalmaz, mely segítheti szervezetünk kalcium
igényének fedezését. Főleg tejfehérje allergiában, illetve
laktózintoleranciában javasolt diétákban kaphat még szerepet
Változatosan felhasználható. Használhatjuk panírozáshoz, készíthetünk belőle kenyeret, focacciát (lapos kenyeret), kenyérlángost, pizza tésztát. Adhatjuk vagdaltakhoz, pástétomokhoz is. Bátran használhatjuk más lisztekkel keverve is, például lenmagliszttel, tökmagliszttel vegyítve. Sütésnél az egyéb lisztre számítva 5%-ban használjuk.
Változatosan felhasználható. Használhatjuk panírozáshoz, készíthetünk belőle kenyeret, focacciát (lapos kenyeret), kenyérlángost, pizza tésztát. Adhatjuk vagdaltakhoz, pástétomokhoz is. Bátran használhatjuk más lisztekkel keverve is, például lenmagliszttel, tökmagliszttel vegyítve. Sütésnél az egyéb lisztre számítva 5%-ban használjuk.
A tökmag sajtolása
után fennmaradó száraz anyagot finomra őrölik, így kapjuk a jellegzetes
és karakteres ízű tökmaglisztet. Jelentős E-vitamin és ásványi
anyag, köztük elsősorban vas tartalmával, hozzá
járul egészségünk megőrzéséhez. Változatos felhasználásával különféle, inkább
sós ízű ételeket készíthetünk belőle.
Jó víz-, és zsírfelvevő tulajdonsága miatt sokak kedvelt alternatív liszte. Készíthetünk belőle kenyeret, cipót, különféle péksüteményeket, pogácsát, pizzát, tortillát, zöldséges lepényt, valamint kiválóan használható sűrítőanyagként is. Elsősorban sós ételekhez adjuk, és kevesebb só felhasználásával is ízletes eredményt kapunk. Sütés során több tojás felhasználásával elkerülhetjük, hogy morzsalékony tésztát kapjunk.
Jó víz-, és zsírfelvevő tulajdonsága miatt sokak kedvelt alternatív liszte. Készíthetünk belőle kenyeret, cipót, különféle péksüteményeket, pogácsát, pizzát, tortillát, zöldséges lepényt, valamint kiválóan használható sűrítőanyagként is. Elsősorban sós ételekhez adjuk, és kevesebb só felhasználásával is ízletes eredményt kapunk. Sütés során több tojás felhasználásával elkerülhetjük, hogy morzsalékony tésztát kapjunk.
A fekete ribiszke
különlegessége, hogy minden más piros bogyós gyümölcsnél magasabb arányban tartalmaz antioxidánst. A liszttel nem
csupán ételeid beltartalmi értékeit növelheted nagy mértékben, hanem finom,
intenzív ízt is kölcsönözhetsz azoknak. Fekete ribiszke liszt igazi
csemegéje lehet a gluténérzékenyeknek.
A Fekete ribiszke liszttel nem csupán ételeink beltartalmi értékeit növelhetjük nagy mértékben, hanem finom, intenzív ízt is kölcsönözhetünk azoknak. Gyümölcsös krémek, sütemények és töltelékek finom kiegészítője lehet, ezen kívül kókuszkrémmel és édesítővel keverve a gyümölcsös joghurt élményéhez juthatunk.
A csipkebogyó
kivételes beltartalmi értékét őrlemény formájában is megőrzi. A magas rosttartalmú, semleges ízű konyhai alapanyagot
különleges eljárással készítik. Először kipréselik a csipkebogyó levét, majd a
kapott folyadék-mentesített terméshúst héjával együtt megszárítják, ezután
őrlik liszt finomságúra.
Kifejezetten ajánlott fogyasztása diétázóknak.
Leginkább kekszekhez, aprósüteményekhez ajánljuk. Felhasználásával különleges desszertek, trüffelek, muffinok, vagy akár turmixok is készíthetőek. Semleges íze miatt egyaránt variálhatjuk édes és sós ételekhez.
A mindenmentes növényi
eredetű alapanyag kiváló sűrítő tulajdonsággal
bír. Számos diétát és modern étrendet követő számára az ételek elkészítésénél
hasznos segítség ez az íztelen, szagtalan konyhai különlegesség, mely
gyakorlatilag szénhidrátmentes.
Mivel igazán különleges alapanyagról beszélünk, mely bámulatos képességekkel rendelkezik, ennek megfelelően kell eljárnunk felhasználását illetően is. A konjac liszt molekulái a saját tömegüknél háromszázszor több vizet képesek felvenni (!), ezért egyszerre minimális mennyiséget kell felhasználnunk. Fontos, hogy sűrítéskor a forró étellel való érintkezés előtt hideg vízben keverjük el, majd ezt azonnal öntsük a készülő ételre.
Kenyerek és sütemények készítésére használják fel adalékanyagként. Ezeken kívül felhasználják még pudingokhoz, zselékhez is, ételek (mártások, szószok, levesek sűrítéséhez), valamint tészták gyártásához. A süteményeknek lágyabb textúrát kölcsönöz.
Mivel igazán különleges alapanyagról beszélünk, mely bámulatos képességekkel rendelkezik, ennek megfelelően kell eljárnunk felhasználását illetően is. A konjac liszt molekulái a saját tömegüknél háromszázszor több vizet képesek felvenni (!), ezért egyszerre minimális mennyiséget kell felhasználnunk. Fontos, hogy sűrítéskor a forró étellel való érintkezés előtt hideg vízben keverjük el, majd ezt azonnal öntsük a készülő ételre.
Kenyerek és sütemények készítésére használják fel adalékanyagként. Ezeken kívül felhasználják még pudingokhoz, zselékhez is, ételek (mártások, szószok, levesek sűrítéséhez), valamint tészták gyártásához. A süteményeknek lágyabb textúrát kölcsönöz.
AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS SZOLGÁLATÁBAN A
DXN
Nem kell lemondani a liszttel készült ételekről, ha kiválasztjuk a megfelelő egészséges lisztet
VálaszTörlés